• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Hoe zit het ook weer bij ontslag enzo?

Het wordt voor werkgevers per 1 juli 2015 goedkoper om werknemers, die al langere tijd in dienst zijn, te ontslaan. Daarnaast krijgen werknemers met een tijdelijk contract meer bescherming per 1 januari 2015.

Hoe zit het ook weer bij ontslag enzo?

Transitievergoeding in plaats van ontslagvergoeding

De ontslagvergoeding wordt per 1 juli 2015 vervangen door de transitievergoeding. Deze vergoeding valt aanzienlijk lager uit dan de oude ontslagvergoeding. Vanaf 1 juli 2015 krijg je als werknemer (als je 18 jaar of ouder bent en langer dan twee jaar in dienst bent) 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Ben je langer dan 10 jaar in dienst, dan krijg je voor ieder volgend jaar 1/2 maandsalaris mee.

Ben je ouder dan 50 en 10 jaar of langer in dienst, dan geldt er tot 2020 een speciale regeling. Deze regeling zorgt ervoor dat je een hogere vergoeding mee kunt krijgen. Val je onder deze regeling, dan krijg je vanaf het 10e dienstjaar een vergoeding van een heel maandsalaris per dienstjaar. Deze regeling is alleen van toepassing bij bedrijven met meer dan 25 werknemers.

De transitievergoeding is officieel bedoeld voor bijvoorbeeld (om)scholing of een werk-naar-werk traject. Maar dit is niet verplicht. Je mag het geld ook op een andere manier besteden. De maximale vergoeding is €75.000 euro. Verdien je meer dan €75.000 per jaar, dan is de maximum vergoeding een jaarsalaris.

MKB-regeling

Veel MKB bedrijven kunnen geen hoge ontslagvergoedingen betalen. Zij zouden hierdoor failliet kunnen gaan. Daarom zal er tot 2020 een aparte regeling gelden voor het MKB. Zij mogen een lagere transitievergoeding uitkeren en hoeven daarbij de jaren voor 2013 niet mee te rekenen bij het berekenen van de vergoeding. Dit mogen zij alleen als het om een bedrijf met minder dan 25 werknemers gaat en het ontslag plaatsvindt om bedrijfseconomische redenen.

Onderhandelen transitievergoeding

Net zoals nu kan er straks ook nog steeds worden onderhandeld over de transitievergoeding. De berekening zoals aangegeven is een leidraad. Het is wel belangrijk dat alle afspraken over onder anderen de transitievergoeding zijn vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Na het ontvangen van de definitieve overeenkomst heb je  als werknemer vanaf 1 juli 2015 officieel 2 weken de tijd om hier op te reageren. Dit voorkomt dat de werkgever je onder druk zet om te tekenen. Laat de vaststellingsovereenkomst altijd nakijken door een specialist

Wilt u meer informatie over deze wijziging? Neem dan contact op met ons kantoor!

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief