• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Pensioen & beleggen, onlosmakelijk met elkaar verbonden?!

De maatschappij verandert in razend tempo. De opgebouwde zekerheden uit het verleden blijken vandaag de grote uitdagingen voor de toekomst te zijn, waar we met z’n allen voor staan!  

Pensioen & beleggen, onlosmakelijk met elkaar verbonden?!

Een goed voorbeeld daarvan is onze oudedagsvoorziening. Tot voor kort hadden we in Nederland een uniek stelsel, bestaande uit drie pensioenpijlers:

  • Pensioen vanuit de overheid, de Algemenen Ouderdomswet (AOW).
  • Pensioen vanuit de werkgever, opgebouwd door verplichte pensioendeelname tijdens loondienstjaren.
  • Pensioen dat u zelf opbouwt.

Dankzij dit pensioenstelsel leek iedereen verzekerd van een goedverzorgde oude dag. De financiële crisis en de vergrijzing hebben dat blijvend veranderd. Ondanks de recente maatregelen lijkt het ons niet waarschijnlijk dat de bestaande regelingen in de huidige opzet betaalbaar blijven.

Lage rentes

De structureel lage rente in de markt is hier voor een groot deel debet aan. Mensen moeten nu al langer doorwerken en ook op pensioenuitkeringen wordt al gekort. Onze verwachting is dat in de nabije toekomst de inkomsten uit AOW, werkgeverspensioen en andere individuele regelingen aanzienlijk lager zullen worden dan nu al het geval is. Waardoor u straks, als u stopt met werken, het met een lager inkomen moet doen!

Niets doen is geen optie

Dit kunt u voorkomen door nu een stuk van uw inkomen opzij te zetten.  Zo zorgt u voor een aanvullend inkomen voor later, waardoor u nog steeds verzekerd kunt zijn van een financieel goed verzorgde oude dag. Duurt het nog even voordat u stopt met werken, dan heeft uw vermogen de gelegenheid om te groeien.

Daarnaast is het van belang te kijken naar alle lopende regelingen en faciliteiten, die u momenteel opbouwt.  Wat kan hierin worden gewijzigd? Hoe kunt u op deze ontwikkelingen blijvend en adequaat inspelen?

 

Integrale aanpak

Het is verstandig om het zelf goed te regelen en niets aan het toeval (of de wetgever) over te laten. Stel samen met een onafhankelijk vermogensplanner/-adviseur een gestructureerd vermogensopbouwplan op. Dan kunt u uw toekomstplannen ook écht realiseren.

Belangrijk hierbij is dat u voor de langere termijn vooruit durft te kijken. Een belangrijke factor daarbij is het behalen van Rendement. Structurele aandacht voor het onderdeel beleggen is daarbij dan dus ook een absolute must!  

 

Bent u toe aan een nieuwe en verfrissende aanpak? Wilt u weten wat AAZ-adviesgroep anders doet en voor u hierin kan betekenen?  Neem dan contact op met ons kantoor via 0168-331010 of via email info@aaz-adviesgroep.nl

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief