• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

2020: een turbulent beursjaar, maar vasthouden aan uw strategie werkt

2020 gaat de boeken in als een gek en bewogen jaar. Al eind 2019 kwamen er verontrustende berichten uit China en voor we het wisten, was de gezondheidszorg overbelast, sloten veel ondernemers al dan niet verplicht hun deuren en zaten we met z’n allen aan huis gekluisterd. Angst en onzekerheid regeerden. Ondertussen waren de ogen ook gericht op de Verenigde Staten, waar veel onrust heerste vanwege de demonstraties voor raciale gerechtigheid en de strijd om het presidentschap. Dat móet wel veel invloed op de financiële markten hebben gehad. Toch? Nou, dat valt over het hele jaar bezien eigenlijk wel mee.

Van hoogte- naar dieptepunt en terug

De wereldwijde aandelenmarkten realiseerden in 2020, ondanks de mondiale onrust, een rendement van +6,33%. De ontwikkeling van deze aandelenmarkten wordt gemeten aan de hand van de MSCI World Index, waarvan u in de grafiek hieronder het verloop in 2020 kunt zien. In maart zien we duidelijk de sterke daling van de markten naar aanleiding van het ontstaan van de pandemie, maar vlak daarna begint de markt zich alweer te herstellen. Noemenswaardig hierbij is het verschil tussen de rendementen in Europa en het Verenigd Koninkrijk (respectievelijk -3,32% en -17,86%) in vergelijking met die van de opkomende markten (+8,54%).


Bron: MSCI data © MSCI 2021

Het snelle herstel van de markten heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de grote stroom aan informatie die de wereld in werd gebracht over de verspreiding van het virus. Hiermee kregen beleggers meer inzicht in het verloop van de pandemie en de invloed ervan op de economie. Dit belicht de belangrijke rol van data bij het vormen van beleggingsdoelstellingen. Het geeft tevens aan hoe snel koersen zich kunnen aanpassen op nieuwe beschikbare informatie.

Onze beleggingstips

Ook onze portefeuilles zijn goed uit het dal gekomen en hebben gepresteerd. Telkens weer blijkt dat onze aanpak werkt. We hebben hierbij twee belangrijke tips:

1. Spreid je kansen

Een belangrijke les die we kunnen leren van een mondiale crisis als deze, is het belang van spreiding over diverse sectoren en bedrijven. Het toerisme en de retailsector zijn in 2020 weliswaar hard getroffen, maar dat zorgde er wel voor dat bijvoorbeeld webwinkels en technologische bedrijven een ontzettende groei doormaakten. Elk marktklimaat zorgt voor winnaars en verliezers. Het is in onze ogen dan ook hoogst onverstandig om te wedden op slechts één paard.

2. Houd de rust erin

Vasthouden aan uw plan en de gekozen beleggingsstrategie, ook in roerige tijden, (b)lijkt dus te werken. Desondanks bieden behaalde resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Het is dus afwachten hoe de huidige gezondheidscrisis, de aanhoudende lockdowns en de social distancing het komende beleggingsjaar zullen beïnvloeden. Bewegingen op de beurzen zijn van alle tijden. Laat u hierdoor niet in verwarring brengen.

Ook starten met beleggen?

Hét juiste moment om te starten met beleggen bestaat niet. Maar: hoe eerder u begint, hoe groter de kans dat beleggingsdoelstellingen op de langere termijn behaald gaan worden. Wilt u meer weten over onze planmatige aanpak of heeft u behoefte aan persoonlijk vermogensadvies? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking met één van onze vermogensadviseurs.

Wilt u het hele artikel over het beursjaar 2020 ontvangen? Laat het ons dan gerust weten. We sturen het u graag toe.

2020: een turbulent beursjaar, maar vasthouden aan uw strategie werkt

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief