• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Achteraf is het makkelijk praten. Vooruitkijken is lastiger.

Die rentetarieven, waarvan Amerikaanse beleidsmakers verwachtten dat ze zouden gaan stijgen? Die zijn het afgelopen jaar gedaald. De Griekse aandelenmarkt – u weet wel, dat land dat zonder Europese steun failliet was gegaan – was één van de best presterende in de opkomende economieën. Het toont maar weer eens aan dat het onmogelijk is om de toekomst te voorspellen. 

Omhoog of omlaag?

Niet alleen dit jaar, maar eigenlijk in álle voorgaande jaren blijkt steeds weer in december dat er geen dwingende of betrouwbare manier is om aandelen- en obligatiebewegingen te voorspellen. De resultaten van het voorgaande jaar zijn in ieder geval sowieso geen goede graadmeter, getuige onderstaande afbeelding. De twee linkerrijtjes tonen de resultaten in 2018, de rechterrijtjes die in 2019. Ziet u hoe de landen het afgelopen jaar door elkaar gehusseld zijn? Griekenland ging zelfs van -37% in 2018 naar +37% in 2019. Resultaten uit het recente verleden bieden dus zeker geen garanties voor de toekomst.

Lange termijn

Het toont maar weer eens aan dat het eigenlijk zinloos is om te proberen de toekomst te voorspellen. Zeker op de korte termijn. Maar wat is dan wél verstandig? Eigenlijk precies wat we bij AAZ Adviesgroep al jarenlang vertellen: kiezen voor een beleggingsportefeuille met een grote spreiding in sectoren en landen. En daarnaast accepteren dat een goed rendement een lange adem vergt. Een focus op de lange termijn is namelijk de meest effectieve manier van investeren.

Meer weten?

Bij AAZ Adviesgroep geloven we niet in snel rendement en kortetermijnplannen. Wij richten ons op Financial Life Planning: een strategie voor de langere termijn, waarbij alles gericht is op uw wensen en doelen. Wilt u weten wat dat voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. We vertellen u er graag meer over.

Achteraf is het makkelijk praten. Vooruitkijken is lastiger.

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief