• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Aflossingsvrije hypotheek wint terrein

De cijfers van 2017 liegen er niet om: de aflossingsvrije hypotheekvorm is bezig met een ware comeback. Ondanks het feit dat de renteaftrek voor deze vorm van woningfinanciering al in 2013 is vervallen! 

Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde in 2017 een recordaantal aanvragen: 374.677 hypotheken. De stijging vond vooral buiten de randstad plaats en het aantal hypotheken met NHG nam af Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Samen met HippoLine heeft HDN een interactief jaaroverzicht 2017 samengesteld. Hieruit komen een aantal interessante bevindingen naar voren, waaronder het feit dat zzp’er en oversluiters steeds vaker kiezen voor aflossingsvrije hypotheken. Bij ruim een kwart van de hypotheekaanvragen is de aflossingsvrije hypotheek (of het aflossingsvrije deel) zelfs het belangrijkst (27%). Oversluiters kiezen ruim twee keer zo vaak voor de aflossingsvrije hypotheek als hoofdvorm. HDN noemt dit een bijzondere ontwikkeling, vanwege de fiscale maatregelen die in 2013 genomen zijn. Kopers zijn duidelijk bereid meer te lenen, waardoor de maandlast stijgt.

Hypotheekrenteaftrek

De vraag is of de conclusie die boven wordt getrokken de juiste is. Hoezo bereid meer te lenen én te betalen? Volgens ons liggen er ook andere argumenten mede aan ten grondslag. De extreem lage rentestand van dit moment stelt mensen in staat om hun hypotheeklasten - zelfs voor de gehele looptijd als zij dat willen - volledig gegarandeerd vast te zetten. Budgetteren en plannen: niets mis mee, toch? Verder is het zo, dat door (deels) annuïtair of lineair af te lossen de renteaftrek automatisch na een aantal jaren volledig komt te vervallen, mede ook door de bijtelling van het eigenwoningforfait. Afschaffing van de Wet Hillen draagt er ook niet echt toe bij dat de aflossingsvrije hypotheek minder populair wordt. Huiseigenaren worden niet langer beloond.

Belasting box 3

Last but not least zien we de belastingdruk in box 3 in de toekomst alleen maar toenemen, door de invoering van het nieuwe systeem. Logisch ook dat de hypotheekrenteaftrek zal verdwijnen. Door de hypotheekschuld in box 3 te parkeren, kan de schuld in mindering worden gebracht op het vrije vermogen. Dit kan ertoe leiden dat u een lagere vermogensrendementsheffing hoeft te betalen. Krijgt u tóch nog fors terug van de belasting!

Kies de juiste hypotheek

In veel adviesgesprekken met onze klanten merken wij, dat mensen vaak onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Velen denken, dat alleen de annuïteitenhypotheek nog bestaat. Het tegendeel is waar. Feitelijk bestaan alle hypotheekvormen nog. Geldverstrekkers bieden deze vormen alleen vaak niet meer aan én de renteaftrek is vaak beperkt of vervallen. Daarnaast bestaat er voor de mensen met een bestaande hypotheek (ook de doorstromers) het zogenaamde hypotheekovergangsrecht. Heeft u een hypotheek van voor 2013 lopen, dan is het in beginsel toegestaan deze over te sluiten en/of om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek, waarvan de rente dan ook nog onder voorwaarden gewoon fiscaal aftrekbaar is. Uiteraard kent iedere geldverstrekker wel zo zijn eigen voorwaarden en beperkingen.

Advies over uw hypotheek

Zomaar een hypotheek aflossingsvrij nemen of voortzetten is zeker wat te kort door de bocht. Maar dat er meer mogelijkheden zijn en meer wegen naar Rome leiden, dat is zeker. En het belangrijkste daarbij is dat u op de juiste bestemming aankomt, toch? Omdat een hypotheek nooit op zichzelf staat, is het belangrijk om tot een juiste afweging te komen op basis van uw volledige financiële situatie. AAZ Adviesgroep helpt u graag bij het krijgen van het juiste inzicht en het kiezen van de hypotheek die bij u past. Maak gerust een afspraak, dan vertellen we u er alles over.

Aflossingsvrije hypotheek wint terrein

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief