• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Beleggingsjaar 2018: snel vergeten maar?

2018 was een jaar waarin de Nederlandse belegger weer eens daadwerkelijk aan den lijve heeft ondervonden wat het is om te verliezen. Na ongeveer zes jaar met mooie koersstijgingen, sloot bijvoorbeeld de AEX-index afgelopen maandag het jaar af met het eerste negatieve rendement sinds 2011. Een kleine 12% in de min. De Amsterdamse Midkap beleefde helemaal een dramatisch jaar en verloor bijna een kwart van zijn waarde (-25%), twee keer zo slecht als de AEX. 

Europese beurzen

In de rest van Europa was het niet anders. Vooral de Duitse beurs heeft een slecht jaar achter de rug: een mandje Duitse aandelen leverde dit jaar -19% op. Het rendement van de DAX-index werd geremd door de beroerde resultaten van auto-aandelen (-26%) en banken (-25%). Deutsche Bank, ooit een van de Europese uitdagers op Wall Street, heeft een dramatisch jaar achter de rug: de beurswaarde halveerde ruimschoots.

Volatiliteit

Het is een teken dat de beweeglijkheid op de markten dit jaar definitief terugkeerde. Dat begon al in februari. Toen trok een stevige verkoopgolf over de wereld. De VIX, de angstbarometer die de verwachte volatiliteit op de Amerikaanse S&P 500 meet, sprong naar een niveau dat in jaren niet was gezien. Midden juli leek het nog of we met elkaar afstormden op recordwinsten. Ter illustratie: de AEX stond op 575. De hoogste stand sinds de internetzeepbel van 2001. Beleggers kregen daarna het nodige voor de kiezen. Terwijl centrale banken hun vangnetten langzaam begonnen op te rollen en de wereldwijde groei afremde, rommelde het in de Italiaanse politiek en zorgden de commotie rond de Brexit voor veel onrust. De V.S. deed er nog een schepje op . Trump voerde zijn handelsoorlog met China steeds verder op.

Hoe verder?

Vooral de laatste drie maanden hebben er ingehakt. De vraag is wat 2019 gaat brengen. De politieke en economische onzekerheden zijn in ieder geval nog niet verdwenen. Met de recente dalingen lijkt een behoorlijk voorschot genomen te zijn op de economische tegenvallers. Maar het blijft zoals altijd het ‘sentiment van de dag’ wat overheerst. Blijkt het straks met die Brexit mee te vallen, doen de Amerikanen en Chinezen water bij de wijn, dan kan het zo maar weer eens flink omhoog gaan. Weet u nog eind 2017? Niemand die de forse stijging verwacht had. Integendeel!

Niemand die het écht weet

Vandaag niet, morgen niet, nooit niet! Wat we wel weten, is dat angst een slechte raadgever is. Laag uitstappen is eigenlijk nooit een optie. Laat u niet leiden door angst of door de waan van de dag. Koersbewegingen zijn van alle tijden. Blijf ver weg van wat wij de ‘noise market’ noemen. En onthoud: Nederland is te klein. Zorg voor een maximale - bij voorkeur - wereldwijde spreiding, handel tegen lage kosten en houd vast aan uw individuele plan en belegginsstrategie. Vermijd speculeren. Doe niet aan timing of stock picking. Focus u op de zaken die u wél kunt beïnvloeden. Maak er een mooi jaar van en laat de markt zijn werk doen. Tot nu toe heeft dit altijd gewerkt.

Meer weten?

Bij AAZ Adviesgroep geloven we in het scheiden van emotie en ratio, wanneer het gaat om beleggen. Ons uitgangspunt is Financial Life Planning, waarbij uw doelen en wensen centraal staan. Onze aanpak wordt niet gedreven door zoveel mogelijk transacties, maar door het spreiden van de portefeuille, het beheersbaar maken van risico’s en het realiseren van rendement op de lange termijn. Weten hoe onze aanpak ook voor u kan werken? Maak gerust een afspraak op ons kantoor.

Beleggingsjaar 2018: snel vergeten maar?

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief