• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Bent u ook zo aflossingsblij?

Afgelopen maand is onder druk van de overheid een landelijke publiciteitscampagne gestart door de gezamenlijke banken. Waarschijnlijk heeft u het spotje al een paar keer voorbij zien komen op tv. De banken lijken bezorgd te zijn. Om u! 

In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen een (deels) aflossingsvrije hypotheek en het openstaande hypotheekbedrag is volgens De Nederlandsche Bank zo’n 340 miljard euro. Volgens onderzoeken van de banken lopen zo’n 700.000 klanten een financieel risico. Van 265.000 klanten is het risico zelfs heel groot dan ze hun aflossingsvrije hypotheek aan het eind van de looptijd niet kunnen terug betalen.

Aflossingsvrije hypotheek

Veel huizenbezitters sparen om de hypotheek terug te betalen of ze hebben aan het einde van de looptijd voldoende inkomen om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar er zijn ook mensen die niet sparen of van wie het inkomen, bijvoorbeeld door pensionering, te laag is voor een nieuwe hypotheek. Daarnaast hebben huiseigenaren na dertig jaar geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek. Tot slot, kunnen de maandlasten van een nieuwe hypotheek stijgen doordat bij een nieuwe hypotheek minimaal 50 procent van de marktwaarde van de woning verplicht moet worden afgelost.

De opties op een rij

Het is daarom goed om te kijken hoe u er in de toekomst financieel voor staat, zodat u weet of u de lasten van een nieuwe hypotheek ook dan kunt dragen. Zo niet, dan zijn er grofweg drie richtingen waarin u het kunt zoeken:

  1. Uw hypotheek verlengen 
  2. Een nieuwe hypotheek afsluiten 
  3. Een regeling treffen of maatregelingen nemen

1. Uw hypotheek verlengen

U kunt bij uw geldverstrekker vragen of de aflossingsvrije hypotheek verlengd kan worden. Alle geldverstrekkers hanteren hierbij als uitgangspunt dat de hoogte van de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan de helft van de waarde van uw woning. Mocht de huidige hypotheek hoger zijn, dan dient het restant afgelost te worden.

2. Een nieuwe hypotheek afsluiten

De meeste geldverstrekkers werken niet mee aan een verlenging en zien het als een nieuwe hypotheekaanvraag. Bovendien is het verstandig om bij de verlenging van de aflossingsvrije hypotheek te kijken of andere aanbieders voordeliger zijn dan uw huidige geldverstrekker. U sluit dan een nieuwe hypotheek af. Geldverstrekkers kijken ook in dat geval naar de waarde van uw woning én de hoogte van uw (pensioen)inkomen. En ook hier mag de hoogte van een aflossingsvrije hypotheek maximaal de helft zijn van de waarde van uw woning. Ook hier geldt weer: voor het deel van de hypotheek boven deze 50% moet u een hypotheek met aflossing afsluiten. Is het inkomen na pensionering te laag, dan moet er – vaak versneld – worden afgelost.

3. Een regeling treffen of maatregelingen nemen

Als bovenstaande oplossingen niet mogelijk zijn, bieden geldverstrekkers doorgaans maatwerkoplossingen via ‘bijzonder beheer’-afdelingen. Op dat moment wordt beoordeeld welke mogelijkheden er zijn die passen bij de waarde van de woning, de hoogte van de hypotheek en uw (pensioen)inkomen. Als het inkomen niet voldoende is voor een verantwoorde maandlast, is het zelfs mogelijk dat de geldverstrekker eist dat de woning wordt verkocht om de hypotheek af te lossen. Wilt u het daar op aan laten komen?

Blijven ontkennen of actie ondernemen?

Wij vinden het heel belangrijk om onze klanten regelmatig te spreken. Wij geloven in Financial Life Planning en we staan dichtbij onze klanten. We begeleiden en coachen hen. Daarom nodigen we hen regelmatig uit op ons kantoor. Ook de afgelopen maand hebben we een paar honderd brieven de deur uitgestuurd, juist over dit onderwerp. Op het moment van schrijven zijn er welgeteld drie reacties binnengekomen!

Maak een plan!

Typisch Hollands gedrag? Iedereen druk met de feestdagen? Ons advies is in ieder geval om dit niet te lang te laten liggen. Verzamel uw spullen en maak een afspraak met een onafhankelijke adviseur. Bekijk uw financiële positie, laat u integraal adviseren. Maak een plan. Het gaat immers om uw toekomst!

Bent u ook zo aflossingsblij?

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief