• samuel-zeller-4138-unsplash
  • SW1_5505_klein
  • rawpixel-574844-unsplash
  • SW1_5558_klein
  • roman-kraft-669711-unsplash

Brexit … geen paniek !!

Het kan u niet zijn ontgaan. De Brexit is een feit! Tegen de  verwachtingen in hebben de Britten  toch gekozen voor een uittreding. De beurzen reageerden afgelopen vrijdag direct met een hevige reactie: Bijna 9% lager voor de AEX in het eerste uur na opening.

De uitslag van het referendum is duidelijk. Een kleine meerderheid van de Britten stemde afgelopen week vóór een vertrek uit de Europese Unie. Hoewel de peilingen aangaven dat het beide kanten op kon gaan, kwam het resultaat uiteindelijk toch écht als een verrassing. Wereldwijd zijn de aandelenmarkten fors onderuit gegaan en de koers van het Britse pond afgelopen vrijdag was de laagste van de afgelopen 30 jaar.

Grote, onverwachte gebeurtenissen als deze zullen zich altijd blijven voordoen en zijn niet te voorzien. Soms werken ze positief, soms negatief uit voor de financiële markten.  Hiermee wordt maar weer eens aangetoond hoe moeilijk het is de toekomst te voorspellen.  Ongetwijfeld zal de onrust nog wel enige tijd aanhouden. Hoe zullen de markten reageren als andere landen uit de EU stappen, of als bijvoorbeeld de VS een president krijgt die niemand eigenlijk wil?  

Zomaar in- of uitstappen als de beurskoersen snel fluctueren werkt niet. De ervaring leert dat de meeste beleggers dit vrijwel altijd, telkens weer, op het verkeerde moment doen en uiteindelijk op die manier onnodig veel risico nemen en een lager rendement behalen, dan wanneer ze rustig zouden zijn blijven zitten. Emotie is een slechte raadgever.

Zoals telkens weer uit onderzoek blijkt: Uw geld wegzetten voor de langere termijn, vasthouden aan de gekozen beleggingsstrategie, u niet laten leiden door de waan van de dag maar blijvend sturen vanuit uw persoonlijke financiële plan, levert op lange termijn de beste beleggingsresultaten op.

Ter illustratie een tweetal feitjes:

  • Het grootste verlies in de meest offensieve beleggingsportefeuille/assetclass van AAZ was -42% en werd gerealiseerd in 2008, het jaar van de beurskrach. Daarentegen, de hoogste waardestijging ooit was tot nu toe +64 %. Wanneer vraagt u zich af ? Krap een jaar later in 2009!  Een stijging die een belegger zou zijn misgelopen als hij was uitgestapt.
  • Wereldwijd sloten de beurzen af met verliezen oplopend tot ca 10 %. Het verlies binnen onze portefeuilles bleef beperkt, variërend van 0,5 tot net 3%. Een momentopname, maar toch …

Ons doel is om onze relaties te helpen de juiste verantwoorde beslissingen over uw geld te nemen en de rust te behouden, juist op dit soort momenten. Ons beleggingsbeleid is hier volledig op ingericht en sluit aan op onze integrale aanpak van Lifestyle Financial Planning. Ons advies is dan ook altijd de rust te behouden en vast  te houden aan de gekozen beleggingsstrategie.

Bent u toe aan rust en wilt  u overzicht op uw beleggingen?

Wilt u niet langer overgeleverd zijn aan de willekeur van actieve vermogensbeheerders en de waan van de dag op de beurs?  Gaat uw voorkeur uit naar focus op een structureel en gestaag rendement vanuit een persoonlijk plan van aanpak? In dat geval past onze werkwijze en coaching goed bij u. 

Wilt u meer weten over onze bedrijfsfilosofie, integrale aanpak en ons beleggingsbeleid mail ons dan even via info@aaz-adviesgroep.nl  of bel ons op 0168-331010. Wij staan u graag te woord en een afspraak is zo gemaakt.

Brexit … geen paniek !!

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief