• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Compagnons zorgen voor elkaar. Of niet?

Als ondernemer bent u bezig met uw zaak, het binnenhalen van klanten, het managen van alle bedrijfsactiviteiten en als het even kan het behalen van een leuke winst. Met een zakenpartner gaat dat des te beter: u krijgt meer gedaan en het financiële risico kunt u spreiden. In alle dagelijkse beslommeringen wordt het afsluiten van een compagnonsverzekering dan vergeten, of niet nodig gevonden. Want ach, we gaan immers toch niet dood? En hoezo, afrekenen met de erfgenamen en de fiscus? 

Continuïteit

Nee dus. Wanneer u samen met een zakenpartner een onderneming heeft, is het belangrijk om ook over het overlijden van één van de partners goede afspraken te maken en vast te leggen. De meeste ondernemers zullen daar niet hun eerste prioriteit van maken, maar het vormt wel een belangrijk onderdeel van een goede bedrijfsvoering. De continuïteit van het bedrijf en de achterblijvende gezinnen kunnen er immers mee gemoeid zijn.

Welke problemen kunnen er ontstaan?

De toekomst van een bedrijf is afhankelijk van wat ondernemers erin stoppen. Bij overlijden van één van de eigenaren valt er om te beginnen flink wat ervaring en werkkracht weg. Maar dat is vaak niet het enige probleem waar de overgebleven ondernemer(s) tegenaan lopen. De overleden compagnon laat zijn of haar bezittingen na aan de erfgenamen. Dus ook een deel van de onderneming. In de vennootschapsakte die is opgesteld bij het oprichten van de onderneming is vaak vastgelegd dat de andere partners het eerste recht hebben om dat deel van de onderneming van de nabestaanden over te nemen. Maar daar moet wel vermogen voor beschikbaar zijn. Vaak zit het vermogen vast in de onderneming.

Een compagnonsverzekering is de oplossing

Een lening op het bedrijf vestigen kan voor de overgebleven compagnon(s) lastig worden en kan zelfs het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengen, omdat het de maandelijkse kosten van de onderneming flink omhoog stuwt. Met een compagnonsverzekering kunnen de zakenpartners dat voorkomen, door op elkaars leven een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Bij overlijden van één van de compagnons keert de verzekering in één keer een bedrag uit, waarmee de nabestaanden van de overledene uitgekocht worden. Hierbij is het wel belangrijk om goed advies in te winnen. Als de verzekering niet op de juiste manier afgesloten is, wil de Belastingdienst namelijk ook nog een flink bedrag incasseren.

De verzekeringen kruiselings afsluiten

Om een grote aanslag van de Belastingdienst te voorkomen, kan de compagnonsverzekering het beste kruiselings worden afgesloten: partner A sluit op het leven van partner B een overlijdensrisicoverzekering af en betaalt de premie, terwijl partner B hetzelfde doet, maar precies andersom. Het is belangrijk om alles goed vast te leggen en regelmatig te evalueren. Als het goed is, wordt de onderneming immers steeds meer waard en worden de ondernemers ouder – maar daarbij helaas vaak ook ongezonder. In het beste geval stijgt dan de premie, maar het kan ook gebeuren dat iemand uiteindelijk niet meer verzekerbaar is. Een langere looptijd tegen een hoger verzekerd kapitaal kan de oplossing zijn, maar daarover moet u wel goed en professioneel advies inwinnen.

Uw compagnonsverzekering via AAZ

Bij AAZ Adviesgroep zijn we gespecialiseerd in financial life planning. Een compagnonsverzekering hoort daar zeker bij, wanneer u samen met een partner een onderneming heeft. Neem gerust contact met ons op voor een advies op maat over de beste manier om de risico’s van uw overlijden en dat van uw compagnon af te dekken. Want hoewel u er liever niet aan denkt, is het beter om nu maatregelen te nemen, dan de nabestaanden op te zadelen met financiële rompslomp in een toch al zware tijd.

Compagnons zorgen voor elkaar. Of niet?

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief