• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Een vast of een variabel pensioen?

Veel werknemers in Nederland bouwen hun pensioen op met een premie- of kapitaalovereenkomst. Tijdens de opbouwfase wordt veelal belegd, om eenvoudigweg een benodigd rendement te kunnen maken. Met het opgebouwde kapitaal koopt u dan op uw pensioendatum een levenslang pensioen aan. Vast of variabel: welke keuze maakt u?

Zodra u met pensioen gaat, moet u een paar belangrijke keuzes maken. Ga ik voor een vast of variabel pensioen? En met welke uitvoerder ga ik in zee? Want voor veel pensioenregelingen geldt inmiddels dat u niet langer meer verplicht bent uw daadwerkelijke pensioen ‘aan te kopen’ bij de uitvoerder waar u het heeft opgebouwd. Pensioenshoppen noemen we dat!

Standaardmodel voor vergelijk

Gelukkig wordt het u relatief gemakkelijk gemaakt. Want pensioenuitvoerders die ook een variabel pensioen aanbieden, zijn sinds 1 januari verplicht om het standaardmodel actief aan te bieden. Het standaardmodel is voor iedereen beschikbaar. Dus niet alleen voor eigen deelnemers, maar ook voor mensen die hun pensioenkapitaal elders hebben opgebouwd.

Het recent geïntroduceerde standaardmodel helpt u mogelijk op weg. Dit model bevat namelijk gestandaardiseerde informatie over de vaste en variabele pensioenen die een uitvoerder aanbiedt. Zo kunt u de producten van verschillende aanbieders eenvoudig met elkaar vergelijken.
Het standaardmodel biedt u inzicht in uw persoonlijke situatie. Zo krijgt u inzicht in de belangrijkste verschillen tussen een vast en variabel pensioen, waaronder:

  • De hoogte van de bijbehorende uitkeringen, nu en in de toekomst. 
  • De rol die inflatie speelt op de koopkracht van het pensioen. 
  • De mate waarin de uitkering per jaar kan veranderen.
  • De kosten van het vaste en variabele pensioen.

Het standaardmodel is ontwikkeld door de sector zelf. De doelgroep – oftewel de mensen die het pensioen ontvangen – heeft hier een belangrijke stem in gehad. Tijdens de hele ontwikkelfase is namelijk nauw samengewerkt met de Verzekeringscommunity van het Verbond van Verzekeraars. Dat zit wel goed, toch?

Beleggen en de risico’s

We hebben hier al eerder over geschreven, maar sinds kort heeft de overheid met de Wet verbeterde premieregeling ook de mogelijkheid gecreëerd om uw pensioen tijdens de uitkeringsfase door te beleggen. Ook weer met als doel de kans op een hogere pensioenuitkering te vergroten. We zouden het met z’n allen bijna vergeten, maar… in het verleden behaalde resultaten geven geen garanties voor de toekomst. Juist in de fase van uw leven dat u hier misschien wel het meeste behoefte aan hebt. Begrijp ons niet verkeerd: beleggen hoeft zeker geen probleem te zijn, maar pensioen staat niet op zichzelf.

Maak de juiste keuze

Uw uiteindelijke keuze heeft alles te maken met uw financiële positie en wensen voor de oude dag. Het is dus zaak om integraal financieel overzicht en inzicht te krijgen én vooral ook te houden. Alleen dan kunt u – telkens weer – de juiste beslissingen nemen. Financial Life Planning noemen wij dat. Wilt u meer weten over de manier waarop u uw pensioen het slimst opbouwt én laat uitkeren? Maak gerust een afspraak bij AAZ Adviesgroep. Wij rekenen alle opties voor u door en helpen u bij het maken van een keuze waar u zich prettig bij voelt.

Een vast of een variabel pensioen?

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief