• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Is uw hypotheek nog te betalen wanneer u met pensioen gaat?

Pensioen. Meer vrije tijd en dingen doen waar u al die jaren al van droomt , toch ?! Met pensioen gaan brengt altijd grote veranderingen in de persoonlijke situatie. Zo heeft u meer tijd te besteden aan dingen die u écht graag doet, maar verandert ook uw financiële plaatje. Maar, hoe zat het ook alweer met uw hypotheek wanneer u met pensioen gaat?

 

Hoe hoog is uw pensioeninkomen?

Wanneer u met pensioen gaat wijzigen de inkomsten. Waar u voorheen nog inkomen had uit werk, ontvangt u dan alleen nog een AOW-uitkering van de overheid, en wellicht nog een werkgeverspensioen. Misschien heeft u nog andere financiële reserves, zoals een lijfrente of bankspaarrekening.

Meestal heeft u minder te besteden, terwijl je hypotheeklasten gelijk blijven of zelfs toenemen. Daarom is het verstandig om juist nu al te bekijken hoe hoog uw maandlasten eigenlijk zijn na pensionering en of dit aansluit bij de totale financiële situatie.  

 

Heeft u nog hypotheekrente aftrek?

De meeste woningbezitters met een hypotheek kunnen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Aangezien u maximaal 30 jaar gebruik mag maken van deze renteaftrek komt deze op een gegeven moment te vervallen. Hierdoor stijgen de maandlasten.

Heeft u na uw pensioen nog wél recht op hypotheekrenteaftrek? Ook dan krijgt u mogelijk minder terug van de Belastingdienst. Het kan namelijk zo zijn dat uw betaalde hypotheekrente straks tegen een lager belastingtarief wordt afgetrokken. Neem dit dus mee wanneer u uw (toekomstige) maandlasten berekend.

Overigens, de nieuwe plannen van het kabinet geven wat dat betreft niet veel vertrouwen voor de toekomst.

 

Aflossen of overwaarde benutten?

Veel mensen hebben destijds gekozen voor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek. Een prima keuze om uw maandlasten zo laag mogelijk te houden, maar dit kan soms voor problemen zorgen wanneer u met pensioen gaat. Bijvoorbeeld als u onvoldoende vermogen hebt opgebouwd en uw pensioeninkomen lager uitvalt dan u had verwacht. Anderen willen dan ook juist de overwaarde in de woning voor een deel te gelde maken. Renteaftrek of niet!

Bent u van plan om uw oude dag in uw droomhuis door te brengen en heeft u een hypotheek die hier onvoldoende op aansluit ? 

Kom niet voor verrassingen te staan, wij helpen u graag! Neem gerust contact met ons op via info@aaz-adviesgroep.nl of 0168-331010.

Is uw hypotheek nog te betalen wanneer u met pensioen gaat?

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief