• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Restschuldregeling; het einde in zicht?!

In 2012 hadden ruim 1,1 miljoen Nederlandse huishoudens een hypotheekschuld hoger dan de waarde van de woning. In de volksmond noemen we dit ‘onder water staan.’ Wanneer je in dat geval de woning moet of wil verkopen, is de opbrengst niet voldoende om de hypotheekschuld af te lossen. Hierdoor blijft de verkoper dus met een restschuld zitten.

Om de verkoop van dit soort woningen toch te stimuleren, heeft het kabinet ervoor gezorgd dat ook de rente op restschulden fiscaal aftrekbaar is. Of deze maatregelen na 1 januari 2018 zal worden gehandhaafd, is nog maar de vraag.  

 

Heeft u uw woning verkocht in de periode 29 oktober 2012 t/m 31 december 2017 ?

Vanaf het moment dat men de deur van de verkochte woning definitief achter zich dichttrekt, zijn de rente en de kosten van een restschuld gedurende maximaal 15 jaar fiscaal aftrekbaar in box 1. Dit geldt echter alléén voor de restschulden die zijn ontstaan in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Na afloop van deze 15 jaar is aftrek in box 1 niet meer mogelijk, het eventuele restant valt dan in box 3.

 

Verlenging van de restschuldregeling ná 31 december 2017 ?
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft vooralsnog aangegeven geen reden te zien om de restschuldregeling ook in 2018 te handhaven. Naar zijn zeggen zou de woningmarkt aan het herstellen zijn en door de stijgende huizenprijzen ontstaan er ook minder restschulden. Vanaf 1 januari 2018 zouden dus nieuwe restschulden gewoon in box 3 vallen. Maar…. dit hoeft niet persé negatief te zijn. Door de huidige lage rente kan het vanuit fiscaal én financieel oogpunt toch interessant zijn om een restschuld in box 3 te hebben.

 

Restschuld aflossen door middel van KEW/SEW/BEW

Vanaf 1 januari 2017 is het mogelijk gemaakt dat voor het aflossen van een restschuld een beroep kan worden gedaan op de uitkeringsvrijstelling van een bestaande kapitaalverzekering eigen woning (KEW), een spaarrekening eigen woning (SEW) of een beleggingsrecht eigen woning (BEW). Deze uitkerings-vrijstelling geldt niet alleen voor restschulden ontstaan van 29 oktober 2012 t/m 31 december 2017, maar ook voor restschulden ontstaan buiten deze periode (ervoor of erna – box 3 restschulden).

Wilt u weten wat voor u de voordelen kunnen zijn? Of wilt u uw mogelijkheden op het gebied van uw hypotheek eens bekijken? Neem dan gerust contact met ons op via info@aaz-adviesgroep.nl of 0168-331010.

Restschuldregeling; het einde in zicht?!

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief