• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Sparen voor de kleinkinderen

Heeft u kleinkinderen? Dan wilt u misschien, net zoals veel opa’s en oma’s, wat voor hen sparen. Handig voor later, als ze hun rijbewijs willen halen of gaan studeren. Waar moet u op letten als u geld opzijzet voor uw kleinkinderen?

Hoeveel sparen?

Hoeveel u spaart voor uw kleinkinderen, hangt natuurlijk af van uw financiële situatie én van hoeveel kleinkinderen u heeft. Heeft u alles op een rijtje gezet? Dan is het slim om een spaarplan op te stellen. Bijvoorbeeld aan de hand van het spaardoel. Is het geld bedoeld voor een rijbewijs? Dan spaart u ongeveer € 2.000 in totaal. Wilt u de studie van uw kleinkind betalen? Een studie kost ongeveer € 1.000 per maand.

Spaarrekening openen

U kunt via de ouder(s) of verzorger(s) een aparte spaarrekening openen voor uw kleinkind, maar houd dan wel rekening met het maximale belastingvrije schenkbedrag van dat jaar . De Belastingdienst ziet sparen namelijk ook als schenken. Spaart u meer, dan moet de ontvanger (en dat zijn vaak de ouders) belasting betalen. Ook wordt het spaarsaldo opgeteld bij het vermogen van de ouders. Dat kan invloed hebben op hun belastingteruggave.

Zilvervloot Sparen

Een veilige optie is Zilvervloot Sparen. Deze spaarrekening is speciaal gemaakt voor (groot)ouders die voor hun (klein)kinderen willen sparen. Ieder jaar kunt u maximaal € 600 sparen. Dat ligt ruim onder het maximale schenkbedrag van de Belastingdienst. En voor ieder spaarjaar krijgt uw kleinkind ook nog eens een bonus!

Meer weten?

AAZ Adviesgroep is Zelfstandig Adviseur van Regiobank en kan voor u de Zilvervloot spaarrekening openen. Maar we kunnen u ook adviseren over andere manieren waarop u voor uw kleinkinderen kunt sparen of zelfs beleggen. Wilt u meer weten? Maak dan een afspraak bij ons op kantoor in Zevenbergen voor een advies op maat.

Sparen voor de kleinkinderen

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief