• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Torenhoge beurskoersen: toegeven aan FOMO? Of niet?

“AEX voor het eerst boven de 800 punten.” “Beurskoersen op recordhoogte.” En ook: “Bankrun vanwege negatieve spaarrente?” Het zijn maar enkele krantenkoppen van de afgelopen weken. De koppensnellers onder ons zouden zomaar het gevoel kunnen krijgen dat ze wel gek zouden zijn als ze niet nú ook een graantje gaan meepikken van de hausse op de beurzen. Maar is dat wel zo? Is die ‘Fear of Missing Out’ inderdaad zo terecht als u op basis van de koppen zou denken? Of kunt u beter niet toegeven aan uw FOMO?

Sparen kost geld

Vooropgesteld: sparen levert inderdaad niets meer op. Sterker nog, het kóst alleen maar geld, ook wanneer u geen negatieve spaarrente betaalt. De rentepercentages zijn namelijk lager dan de inflatie, en boven een bepaald spaarsaldo komt ook de vermogensrendementsheffing om de hoek kijken – waarbij wordt gerekend met een rendement waarvan spaarders al ruim tien jaar alleen maar kunnen dromen. Dat sparen alléén allang geen zoden meer aan de dijk zet, bijvoorbeeld voor de oude dag, is dus een inkopper. Maar wat dan te doen met uw geld, om uw vermogen alsnog te laten groeien? Toch maar instappen in de oververhitte aandelenmarkt?

Nu instappen?

Zoals Einstein al zei: what goes up, must come down. Dat geldt zeker ook voor beurskoersen. De geschiedenis leert dat na een periode van hoge koersen onvermijdelijk een daling volgt. Dat is belangrijk om te weten voor iedereen die nu bang is om de boot te missen door niet in de aandelenmarkt te stappen. Zéker wanneer u beleggen niet ziet als een langetermijninvestering voor de toekomst, maar als een manier om snel rendement te behalen. Want als de onvermijdelijke daling zich inzet, en u wilt het geld dat u heeft belegd over twee jaar bij nader inzien toch liever gebruiken voor een nieuw huis of een mooie auto, dan is de kans aanwezig dat er helemaal geen rendement ís. Sterker nog, het kan zomaar zijn dat de waarde van uw beleggingen is gedaald.

Toekomstgericht beleggen

Laag instappen is natuurlijk altijd de beste tip! Het probleem is dat niemand weet wanneer dit is. Nu nog zijn er mensen die sinds 2009 aan het wachten zijn op het goede moment. Maar het is lastig te voorspellen wanneer dat moment precies is. Goed ‘’timen” is dus vrijwel niet te doen. Niemand heeft een glazen bol, ook de beleggingsexperts niet. Wat de historische cijfers ons wel leren, is dat beleggen op de lange termijn altijd geld oplevert. Op welk moment u er ook mee begint. Maar daarvoor heeft u wel een lange adem nodig, én de discipline om op uw handen te blijven zitten als de beurskoersen dalen en u de neiging heeft om uw beleggingen weer in de verkoop te zetten. Want als u maar lang genoeg wacht, gaan de koersen vanzelf weer omhoog en komt rendement op de langere termijn in zicht. In dit geval geldt immers ook: what has come down, will go up again. Geen quote van Einstein, maar gewoon, van ons: de financial life planners van AAZ Adviesgroep.

Op zoek naar een positieve beleggingservaring?

Beleggen voor de lange termijn, in een uitgebalanceerde beleggingsportefeuille met bedrijven uit verschillende landen en branches, biedt de grootste kans op een goed rendement. En dit alles benaderd en begeleid vanuit uw persoonlijke Financial Life Planning, waardoor u altijd het juiste overzicht houdt en in staat bent de juiste beslissingen te nemen. Op die manier kunt u uw doelen op de lange termijn bereiken. Wilt u daar graag meer over weten? Neem dan contact met ons op. We vertellen u graag alles over de manier waarop wij ervoor zorgen dat u profiteert van de aandelenmarkt, zónder de stress van de fluctuerende beurskoersen.

Torenhoge beurskoersen: toegeven aan FOMO? Of niet?

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief