• AAZ-schakels
  • AAZ-vergrootglas
  • AAZ-Visie

Verkoop een beetje... koop een beetje

Houden wat je hebt! Herkent u dat ook een beetje bij uzelf? Vrijwel alle mensen willen houden wat ze hebben. Zeker als het hun in het verleden iets goeds gebracht heeft. Ook beleggers - het zijn net mensen - hebben de neiging vast te houden aan beleggingen, die het in het verleden goed gedaan hebben.

Hoewel het heel onnatuurlijk voelt is wetenschappelijk aangetoond, dat het écht noodzaak is om de verdeling in uw beleggingsportefeuille periodiek te toetsen en weer in lijn te brengen met uw oorspronkelijke vermogensspreiding. Bewaken van uw asset-allocatie, noemen wij dat.

Hoezo verkopen?

Waarom een deel van de goed presterende beleggingscategorieën verkopen en een groter deel van de achterblijvende categorieën kopen? Intuïtief zouden wij denken dat de verkoop van eerdere winnaars het rendement in de toekomst kan afremmen.

Dat is echter een foute logica, omdat het rendement in het verleden niet standaard wordt doorgetrokken naar de toekomst. Er is immers geen betrouwbare manier om toekomstige rendementen te voorspellen. Niemand weet welke regio, sector, stijl of type beleggingen het morgen goed gaan doen. De winnaars van vandaag kunnen de verliezers van morgen zijn en omgekeerd.

Planmatig

Wij geloven dat het wereldwijd spreiden van uw beleggingen een zeer waardevolle manier is om risico’s en beweeglijkheid in een portefeuille te beheren. Een doordachte spreiding van de portefeuille heeft echter een belangrijk neveneffect: het vereist regelmatig onderhoud. Gelukkig hoeft u dat niet zelf te doen. U kunt dat aan ons overlaten!

Wanneer we een portefeuille samenstellen die voldoet aan uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie, moeten we deze structurele verdeling zien te handhaven. De beleggingsverdeling neemt immers het grootste deel van het portefeuille-rendement voor haar rekening. Dit is een strategische prioriteit, net zoals het portefeuille-ontwerp.

Waar het ons om gaat is dat we zo goed mogelijk controle houden op het risico van uw beleggingen. Ons is er alles aan gelegen dat u binnen uw portefeuille niet te afhankelijk wordt van het succes van één regio, sector, stijl of type.

In ons beleggingsbeleid is vastgesteld dat we minimaal éénmaal per jaar de weging tussen de beleggingscategorieën weer terugzetten. Zo houden we de portefeuille in balans en houden we vast aan ons plan.

Structuur en regelmaat

Herbalanceren helpt u ten volle te profiteren van de verschillende voordelen van diversificatie. Wij zorgen ervoor dat uw portefeuille weer in evenwicht is met uw voorkeuren voor het risico en het te verwachten rendement. We laten ons niet leiden door de recente rendementen, maar door de structuur en opbouw van de portefeuille.

Ons doel is om consequent te zorgen voor het juiste evenwicht in de portefeuille. Zo wordt elke keer weer de oorspronkelijk gekozen beleggingsmix teruggezet. Dit herstelt de strategische verdeling in de portefeuille en brengt u weer op koers, om uw langetermijn doelstellingen te realiseren.

Meer weten?

Als Financial Life Planners zijn we daar dagelijks mee bezig. Proberen te sturen op het risico (het liefst zo klein mogelijk) en zorgen dat u het leven kunt leiden en de dingen kunt doen die u wilt. En daar is het ons uiteindelijk toch allemaal om te doen? Maak dus snel een afspraak op ons kantoor. We vertellen u graag alles onze werkwijze. De koffie staat klaar!

Verkoop een beetje... koop een beetje

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief