• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Wakker worden! Neem je pensioen in eigen hand

Steeds minder Nederlanders willen deelnemen aan een verplicht pensioen. Tot die conclusie komt onderzoeksbureau Motivaction op basis van een recent onderzoek dat zij deed in opdracht van een grote verzekeraar. Nog maar 44% van de Nederlanders is voor verplichte pensioenopbouw via de werkgever. Zes van de tien respondenten wil liever zelf bepalen bij wie ze pensioen opbouwen. Bij AAZ zijn we voor de pro-actieve pak. Want met sparen en langer werken alleen komt u er niet! 

(Schijn)zekerheid

Bijna de helft (48%) van de Nederlanders vindt dat wie werkt, verplicht pensioen moet opbouwen. In 2015 was dat nog 50%. Uit het onderzoek blijkt ook dat 44% van de ondervraagden het liefst een pensioenregeling wil met een vast eindbedrag op de pensioendatum. 29% heeft liever een regeling met een grotere kans op een hoger pensioen, maar dus ook met een groter risico. Eén van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat mensen zicht en grip willen hebben op hun koopkracht nadat ze met pensioen zijn gegaan. Een verplichte pensioenopbouw bij een fonds dat ze niet zelf hebben uitgekozen, past daar niet bij.

Vergrijzing en matige rendementen

Bij AAZ vinden we het begrijpelijk dat mensen er zo over denken. Er is immers geen oplossing voor de toenemende vergrijzing, de stijgende kosten en matige rendementen. De performance van pensioenfondsen laat structureel te wensen over. Het spelen met rekenrentes, om zo de dekkingsgraad schijnbaar op niveau te houden, is een doekje voor het bloeden maar biedt voor de toekomst onvoldoende perspectief.

Nieuwe visie

Binnen de zogenoemde ‘verzekerde regelingen’ is het feitelijk nog slechter gesteld. Garantierendementen bestaan niet meer en lifecycle-beleggen biedt onvoldoende kans op rendement. Langer doorwerken is slechts ‘pappen en nathouden’, maar het gaat op de lange termijn niets oplossen. Het wachten is nu op een nieuwe visie op het pensioenstelsel van de overheid. Als het goed is, komt die ergens in de komende maanden, maar de tegenlobby doet zijn werk. Het kan ook pas 2020 worden, zo horen we inmiddels in de wandelgangen. Het zal dus jaren gaan duren voor er een positieve beweging komt. Kunt u zich permitteren hierop te wachten?

Zorg voor uw eigen pensioen

Het is duidelijk: als u straks onbezorgd wilt genieten van uw pensioen, is het tijd om nu al in actie te komen. Blijf niet achterover leunen, want met sparen alleen gaat u het niet redden. U kunt natuurlijk een bitcointje kopen. Maar beter is om op basis van een gedegen plan te werk te gaan.

Vermogensplanning, met beleggen als een wezenlijk onderdeel, wordt voor de meeste mensen een absolute noodzaak. En stel niet langer uit: economen hebben uitgerekend dat elk jaar dat u wacht, dit u op het einde ongeveer 6 tot 8 procent scheelt. Neem dus zelf initiatief en laat u adviseren door een financieel adviseur die de emotie voor u uit deze ingewikkelde zaak haalt. Dan geniet u straks zeker van een onbezorgde oude dag.

Wakker worden! Neem je pensioen in eigen hand

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief