• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Wat als uw partner overlijdt? Regel het nu!

Als Financial Life Planners is een van de taken van AAZ dat we aan het begin van onze samenwerking goed inventariseren hoe het met de risico’s van overlijden is gesteld binnen uw gezin. Want in negen van de tien gevallen is er helaas geen goede financiële regeling als één van de ouders vroegtijdig overlijdt. Mensen hebben er niet alleen geen aandacht voor, de dood is ook iets waar we eigenlijk liever niet mee bezig willen zijn. Bovendien hebben we in Nederland verschillende en vaak ingewikkelde voorzieningen. We zetten de belangrijkste voor u op een rij.

A) De Algemene nabestaandenwet

Dit is eigenlijk de basisvoorziening. Bij het vroegtijdig overlijden van één van de ouders ontstaat, eventueel onder voorwaarden, recht op een uitkering. Dit kunt u zien als een basisinkomen en bedraagt maximaal 70% van het nettominimumloon. Indien er geen verdere inkomsten zijn, is dit geen vetpot. Het recht op deze uitkering kan vervolgens door verschillende oorzaken eindigen. Eén van de meest voorkomende redenen is dat het jongste kind van het gezin 18 jaar wordt. Zijn er geen kinderen, of alleen kinderen van 18 jaar of ouder? Dan heeft u dus helemaal geen recht op een uitkering op grond van de Anw!

B) Het Algemeen nabestaandenpensioen

Was de overleden ouder werkzaam in loondienst? Dan is kans groot dat hij of zij deelnam aan een pensioenregeling. Die bestaat vaak uit een ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen. Als we ons even beperken tot de nabestaandevoorziening, dan zijn er twee soorten nabestaandenpensioen:

  • een nabestaandenpensioen op risicobasis
  • een nabestaandenpensioen op opbouwbasis.

Bij een nabestaandenpensioen op risicobasis vervalt vaak het recht op uitkering na uitdiensttreding. In gesprekken met onze relaties merken wij dat eigenlijk niemand hiervan écht inhoudelijk op de hoogte is. Het verschil tussen deze twee vormen van nabestaandenpensioen heeft aanzienlijke praktische gevolgen. Zeker als u vaak van baan bent veranderd door de jaren heen en er soms sprake was van een pensioen op risicobasis. De algemene gedachte dat bij overlijden de partner via deze regeling 70% van het laatst verdiende loon krijgt, is inmiddels dan ook achterhaald. De uitkeringen liggen vaak veel lager.

C) De levensverzekering

Een laatste bron van inkomsten voor de nabestaanden kan een uitkering zijn op grond van een levensverzekering, die u zelf heeft afgesloten. Ook dit is echter geen garantie op een goed inkomen, want verzekeringen die in het (verre) verleden zijn afgesloten zijn vaak verouderd, te duur en dekken de lading niet. Die verzekeringen ongewijzigd laten is wat ons betreft echt een gemiste kans. Zoek dit uit of laat het door ons doen!

Weet wat u kunt verwachten

Weet u wat uw financiële situatie is als één van de partners komt te overlijden? Kunt u aanspraak maken op de ANW? Hoe hoog is het nabestaandenpensioen? Belangrijk om te weten, want sommige regelingen zijn heel karig en in andere gevallen vervalt de aanspraak nadat de partner ontslag heeft genomen. En was de overledene zelfstandige, dan is er vaak helemaal geen nabestaandenpensioen.

Regel het nu!

Bij Financial Life Planning hoort wat ons betreft ook financiële planning over de situatie ná overlijden. Wij vinden belangrijk dat iedereen weet wat na het overlijden van één van de partners het inkomen én de financiële lasten zijn. Kunt u de hypotheek blijven betalen? Kunt u in hetzelfde huis blijven wonen? Kunt u de opleiding van de kinderen betalen, ook als ze 18 jaar of ouder zijn? Kunnen de nabestaanden blijven leven zoals ze financieel gewend waren? Zo niet, regel het dan gewoon. Voor het geld hoeft u het niet te laten. Voor een paar tientjes per maand kunt u vaak al een grotere financiële zekerheid regelen!

Wij helpen u graag!

Heeft u geen goed beeld van de financiële situatie van uw gezin, als één van de kostwinners overlijdt? Aarzel dan niet en stuur ons een mail of bel ons op. Wij maken dan graag, net als voor de honderden relaties vóór u, snel een duidelijk overzicht van uw persoonlijke situatie. Spreken we u snel?

Wat als uw partner overlijdt? Regel het nu!

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief