• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Wat te doen met het geld van de babyboomers?

De laatste decennia heeft de babyboomgeneratie een enorm vermogen opgebouwd. Dankzij stijgende welvaart en huizen die tot wel zeven keer in waarde zijn gestegen, heeft deze generatie het grootste vermogen in de geschiedenis. Bovendien zorgen goede beursresultaten en prima pensioenregelingen op termijn voor een enorme overdracht van vermogen. De meeste mensen willen dit natuurlijk goed regelen. Maar hoe?

Praat erover!

Geld is vaak niet een onderwerp waar je veel over praat binnen de familie. Maar eigenlijk kunt u dat beter wél doen. Want uiteindelijk gaat het geld toch echt van de ene generatie naar de volgende, of we dat nu willen niet. Vaak worden de ontvangers van een erfenis overvallen door het grote vermogen dat ze ineens krijgen en geven ze het te snel uit. Onderzoek uit de VS laat zien dat een derde van de mensen die een grote erfenis ontvangt binnen twee jaar schulden heeft, en dat 70% van de erfenissen uiteindelijk de kleinkinderen niet bereikt.

Doe het nú

Het is duidelijk: het gesprek over geld moet u niet op uw sterfbed pas gaan voeren. Doe dat eerder – liefst nú al. Vertel uw familieleden wat uw geld voor u betekent en, geef aan hoe u wilt dat ze de erfenis besteden en bereid ze ook voor op het bedrag dat mogelijk hun kant op komt. Dat gesprek voeren gaat gemakkelijker wanneer u er een onafhankelijk persoon bij betrekt, zoals een financieel adviseur.

Kapitaal beschermen

Wanneer u er een professional bij betrekt, kunt u bovendien meteen bespreken hoe u uw kapitaal gaat beschermen. Want jongere generaties lopen een deel van de erfenis mis omdat hun ouders vaak het geld op eens spaarrekening hebben staan. Dat kost zo’n 2 tot 3% koopkracht per jaar. Een spaartegoed van € 10.000 is dus na een jaar of tien nog maar tussen de € 7.000 en € 8.000 waard. Zonde! Dit is een probleem dat niet direct voelbaar of zichtbaar is, maar het laat wel zien dat het belangrijk is om na te denken over hoe u uw kapitaal beschermt.

Financial Life Planning

Het is dus verstandig om de waarde van uw kapitaal in stand te houden. Door de lage spaarrente, hogere inflatie en belasting gaat de koopkracht van spaargeld snel achteruit en verdampt een deel van het familiekapitaal. Een goed financieel plan geeft rust en inzicht en zorgt dat een deel van het vermogen mogelijk belegd kan worden, of geïnvesteerd in vastgoed. Met een focus op de lange termijn en zo laag mogelijke risico’s. Ook kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om nu al een deel van het kapitaal te schenken aan kinderen en kleinkinderen. Zo maar een voorbeeld van wat Financial Life Planning voor u kan betekenen.

Meer weten over het nalaten van uw vermogen?

Estate Planning is een nogal beladen begrip, maar even simpel gesteld: of uw nalatenschap nu groot of klein is, ga er zorgvuldig mee om. U heeft er uw leven lang hard voor gewerkt om het op te bouwen. Laat uw vermogen dus niet verdampen en zorg ervoor dat ook de volgende generaties op een goede manier met uw nalatenschap omgaan. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek, dan vertellen we hoe we een gedegen financieel plan voor u én uw familie kunnen maken.

Wat te doen met het geld van de babyboomers?

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief