• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

ZZP’ers zonder AOV... wat als het écht fout gaat?

Hoe vaak denkt u dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering op medische gronden wordt geweigerd? En hoe hoog schat u de kans in dat u er daadwerkelijk gebruik van moet maken? Wedden dat u beide cijfers verkeerd inschat? Dit soort verkeerde inschattingen brengen een hoop ellende met zich mee, als het echt fout gaat. Niet zelden gaat het gezin er financieel aan onderdoor. De terugval in inkomen is gewoon niet te dragen! Dit is waarom iedere ZZP’er zich op enige wijze moet indekken tegen arbeidsongeschiktheid.

Ondernemers zonder AOV

In Nederland verdienen zo’n 800.000 ondernemers zelfstandig hun hoofdinkomen, maar slechts een vijfde betaalt voor een AOV, bleek uit onderzoek van het CBS. Hoe komt het dat zo’n groot deel van ondernemend Nederland niet verzekerd is? Dat heeft alles te maken met het risico dat ondernemers denken te lopen.

Ik word toch nooit ziek, zegt de buurman ook!

ZZP’ers hebben verschillende redenen om zich niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Premies zijn nu eenmaal duur en of AOV’s daadwerkelijk zullen uitkeren is nog de vraag. Een ander, zorgwekkender motief voor ondernemers om geen AOV af te sluiten, is de grootte van het risico. ‘Mij overkomt niks, ik ben gezond’ wordt vaak gezegd en gebruikt als excuus om geen verzekering af te sluiten. Maar wist u dat een op de acht verzekerden arbeidsongeschikt raakt? Heeft u geen AOV, dan kunt u zich wel even achter de oren krabben. Gemiddeld ontvangen arbeidsongeschikten namelijk zes jaar een uitkering. AOV’s keren dus wel degelijk uit.

Verzekeren met medische klachten, kan dat?

Op 3% na, kan iedereen terecht bij een verzekeraar voor een gewone AOV. Voor de groep die hierbuiten valt door medische redenen is er de vangnetregeling AOV ontwikkeld. Hiervoor is geen medische beoordeling nodig en ook de premies en voorwaarden zijn overal gelijk. De vangnet AOV moet binnen vijftien maanden na de start als ondernemer worden aangevraagd. Ondernemers die pas net voor zichzelf zijn begonnen, kunnen ook terecht bij het UWV voor een vrijwillige verzekering.

Wie keurt?

Meldt u zich arbeidsongeschikt, dan wordt u medisch beoordeeld. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier plaatsvindt. Zo’n keuring wordt altijd door een medisch adviseur uitgevoerd, onafhankelijk van de verzekeraar. Bent u het niet eens met zijn of haar beoordeling? Dan kunt u een second opinion laten doen. Toch vinden er jaarlijks maar weinig juridische procedures plaats.

Verplichte AOV?

Ondernemers en hun gezinnen lopen nu een té groot risico, waarbij ze zich arbeidsongeschiktheid niet kunnen veroorloven. De discussie die nu aan de gang is, gaat over een verplichte AOV voor ondernemers. Op hoge premies en verplichte deelname zitten ondernemers niet echt te wachten, maar alles aan het toeval overlaten en niets doen is ook geen optie.

AAZ Adviesgroep helpt

Hoe ziet uw toekomst er uit bij arbeidsongeschiktheid? Wij van AAZ Adviesgroep raden u aan om eens wat meer voorlichting te krijgen over de verschillende manieren waarop het risico van arbeidsongeschktheid kan worden afgedekt. Er is namelijk meer mogelijk dan u denkt. Neem contact met ons op via 0168-331010 of via info@aaz-adviesgroep.nl en kijk wat er mogelijk is.

ZZP’ers zonder AOV... wat als het écht fout gaat?

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief