• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Drie vragen over de eigen woning in crisistijd

Bij AAZ Adviesgroep draait alles om Financial Life Planning. De woning is hierin een belangrijk onderdeel. Die vormt immers voor velen van ons de basis van het huidige én toekomstige financiële leven. Het is dan ook van groot belang dat alles rondom uw woning en hypotheek op orde is. Het is noodzakelijk dat u weet waar u aan toe bent, zodat u nooit voor onaangename verrassingen komt te staan.

Het leven komt met pieken en dalen, daar is de huidige crisis een goed voorbeeld van. Sinds de uitbraak van het virus hebben we er heel wat zorgen bijgekregen. Op de eerste plaats raakt het onze gezondheid en die van onze naasten, maar ook onze financiën. Bij steeds meer mensen ontstonden de afgelopen maanden vragen omtrent hun woning en de hypotheek. In dit artikel zetten wij de meest gestelde vragen voor u op een rij.

Hoe ga ik om met mijn woning in crisistijd?

De nieuwe crisis brengt bij velen onzekerheid over de financiën en het inkomen met zich mee. Veel mensen nemen dan ook liever het zekere voor het onzekere en kiezen ervoor om voorlopig te wachten met het aan- of verkopen van een huis.

Vooralsnog lijkt de huidige crisis echter geen negatieve impact te hebben op de waarde van huizen. Integendeel: makelaars hebben het nog minstens zo druk als vóór de komst van het virus. De vraag naar huizen is namelijk nog steeds groter dan het aanbod. In de praktijk betekent dit dat de huizenprijzen tot nu toe alleen maar zijn gestegen. Overbieden komt veel voor, waardoor eigen middelen en overwaarde op uw eventuele huidige woning belangrijker zijn dan ooit. Goed voorbereid de markt op gaan is dus essentieel!

Niemand weet natuurlijk hoe de huizenprijzen zich de komende maanden gaan ontwikkelen. We hebben immers geen glazen bol. Wat vaststaat, is dat het kopen of verkopen van een huis een beslissing is die van grote invloed zal zijn op uw leven. Twijfelt u eraan of zo’n beslissing verstandig is in deze tijden? Laat u dan goed adviseren.

Mijn hypotheek oversluiten: is dat wel verstandig?

Naast gezondheidsrisico’s brengt het huidige virus ook economische onzekerheid met zich mee. Bijna alle hypotheekverstrekkers verhogen daardoor regelmatig de rente. Betekent dit dat u uw hypotheek nu snel moet gaan oversluiten?

Haastige spoed is zelden goed. U kent de uitdrukking ongetwijfeld. Vaak is het oversluiten van de hypotheek verstandig en aantrekkelijk, maar dat geldt niet voor iedereen. Oversluiten kan soms namelijk meer kosten dan het oplevert. Of het voor u interessant is om de hypotheek nu over te sluiten, hangt onder andere af van het rentepercentage, de resterende looptijd en het wel of juist niet hebben van een aflossingsvrije component in uw lening.

De markt wordt momenteel werkelijk overspoeld met hypotheekaanvragen. Veel mensen kiezen er voor om hun hypotheek om te zetten of een andere woning te kopen, nu de rente nog laag is en zij nog een goede baan hebben.

Uiteraard blijft het – ook in deze bijzondere tijden – mogelijk om een hypotheek af te sluiten of hypotheekadvies in te winnen. Banken nemen ook nog steeds hypotheekaanvragen in behandeling, maar zij willen zekerheid en stellen daarom vaker aanvullende eisen. Overbruggingen worden moeilijker te financieren, er moeten nóg recentere inkomensgegevens worden aangeleverd en er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar een extra coronaverklaring van de werkgever.

Wat als ik mijn hypotheeklasten straks misschien niet meer kan betalen?

Wie recentelijk zijn hypotheek heeft afgesloten, maakt zich waarschijnlijk niet druk om de betaalbaarheid van zijn maandlasten. Deze mensen zijn immers zeker van een lage rente en kunnen werkloosheid goed afdekken. Loopt uw hypothecaire lening echter al wat langer, dan maakt u zich misschien wél zorgen over de betaalbaarheid van uw hypotheeklasten. In dat geval kunt u de bank vragen om uitstel van betaling. Over het algemeen wordt maximaal zes maanden uitstel verleend, maar dit verschilt per bank. Uitstel betekent echter geen afstel; de hypotheeklasten moeten na deze betaalpauze uiteraard alsnog worden voldaan.

Of het verstandig is de betaling van de maandelijkse hypotheeklasten tijdelijk stop te zetten, hangt af van uw persoonlijke situatie. Uitstel van betaling kan namelijk grote fiscale gevolgen hebben voor de aftrekbaarheid van uw betaalde rente. Vraag uw adviseur daarom altijd om advies voordat u een dergelijke beslissing neemt. Een betaalpauze is namelijk niet altijd de beste oplossing.

Laat u adviseren

Zit u met deze of andere vragen, wilt u met ons overleggen of heeft u behoefte aan advies over uw persoonlijke (woon)situatie in crisistijd? Ga dan eens om tafel met onze professionals. De Financial Life Planners van AAZ Adviesgroep kijken graag samen met u naar uw huidige situatie en laten u zien waarom het loont om de emotie niet zomaar de overhand te laten nemen, maar te kiezen voor een planmatige aanpak. Geïnteresseerd? Bel ons gerust, of maak meteen een vrijblijvende afspraak.

Drie vragen over de eigen woning in crisistijd

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief