• samuel-zeller-4138-unsplash
  • SW1_5505_klein
  • rawpixel-574844-unsplash
  • SW1_5558_klein
  • roman-kraft-669711-unsplash

Nederlanders stellen pensioen uitzoeken en meer rendement voor spaargeld vinden uit

Bijna driekwart van de Nederlanders stelt het uitzoeken van zijn pensioen uit. Ook meer rendement vinden voor het spaargeld (68%) en het
op een rij zetten van inkomsten en uitgaven (60%) wordt nogal eens uitgesteld. Financiële taken met een deadline, zoals belastingaangifte
doen en rekeningen op tijd betalen, worden juist minder uitgesteld.

De top vijf zaken die Nederlanders het meeste uitstellen zijn: Klussen in en om het huis, foto's inplakken/ordenen, zolder opruimen, huishoudelijke taken en meer sporten.

Slechts één op drie komt in actie bij ontoereikend pensioen Slechts één op de drie Nederlanders komt direct in actie als ze erachter komen dat hun pensioen ontoereikend is. Overleg met hun financieel adviseur en geld opzij zetten worden genoemd als eerste acties om ervoor te zorgen dat het pensioen goed geregeld is. Ruim vier op de tien ondervraagden doet niets, omdat ze niet weten wat ze moeten doen of andere zaken meer prioriteit geven. De helft van de ondervraagden met jonge kinderen komt direct in actie als hun vermogen straks ontoereikend is om de studie van kinderen te betalen. Een op de vijf zet dan direct geld opzij. Ruim 20% is niet in de gelegenheid om iets te ondernemen om het pensioen aan te vullen of de studie van de kinderen te bekostigen omdat ze op dit moment niet over voldoende financiële middelen beschikken.

Oplossingen voor uitstelgedrag. Twee op de drie uitstellers (65%) probeert het uitstelgedrag tegen te gaan. ‘Mezelf een deadline stellen’ (36%) en ‘de taak opdelen in stukken’ (20%) zijn de meest genoemde strategieën om uitstelgedrag tegen te gaan.

De vaakst genoemde reden om inkomsten en uitgaven niet op een rij te zetten is dat men het saai vindt (41%). Ook zijn er andere prioriteiten of heeft of maakt men geen tijd hiervoor. Eén op de drie ondervraagden doet niets om uitstelgedrag tegen te gaan. Onder mannen is dit percentage hoger (40%) dan onder vrouwen (31%). Vier op de tien 50-plussers doet niets om uitstelgedrag tegen te gaan, onder 50-minners is dit één op drie.

“Duidelijk is in ieder geval dat veel mensen het moeilijk vinden om actie te ondernemen op financiële zaken die nog (ver) in de toekomst lijken te liggen, terwijl dit, op het moment dat de overheid zich verder terugtrekt, in toenemende mate van belang voor hen is.”

 

Bron: ING Nederland

Nederlanders stellen pensioen uitzoeken en meer rendement voor spaargeld vinden uit

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief