• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Rentemiddeling, goed idee of uitkijken?

Iedereen heeft het erover: De bijzonder lage hypotheekrente! En hij lijkt maar te blijven dalen..

Wat zijn uw opties als u de rente tegen een veel hoger rentepercentage hebt vastgezet, jaren geleden? Verhuizen is meestal geen optie. De woning staat vaak nog onder water en de meeste mensen willen niet weg uit hun woning. Tussentijds oversluiten kan, maar dan zit u met een boeterente die direct betaald moet worden en de vraag is of het u dan uiteindelijk wel iets oplevert. De laatste tijd horen we steeds meer over rentemiddeling.

Bij rentemiddeling wordt de boete die u krijgt voor het tussentijds oversluiten van uw hypotheek, uitgesmeerd over meerdere jaren. Er vindt een opslag in rente plaats. Het is belangrijk om informatie in te winnen over de methode die uw huidige hypotheekverstrekker hanteert. De meest gebruikte methode is als volgt:

  

 

 

U betaalt nu 5% hypotheekrente voor 10 jaar vast. Ongeveer 5 jaar geleden heeft u uw huidige hypotheek afgesloten. Dit betekent dat u nog 5 jaar vast zou zitten aan dit percentage.   

U wil graag uw maandlasten verlagen en gaat naar uw financieel adviseur om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Samen komt u uit bij een rentevaste periode van 10 jaar tegen 2%. De bank vergelijkt uw oude rentepercentage met het huidige rentepercentage voor een 5-jarige lening, namelijk 2,3%. Het verschil tussen deze percentages (2,7%) loopt de bank de komende 5 jaar mis. De bank heeft dus nog 5 x 2.7% = 13.5% rente tegoed van u. Via rentemiddeling betaal je dit terug aan de bank.   

Omdat uw nieuwe rentevast periode 10 jaar is, betaalt u ieder jaar een extra rente van 1.35%. Dit komt bovenop uw nieuwe rente van 2%. Uw uiteindelijke rentepercentage zal dus uitkomen op 3.35%. U gaat de komende tijd dus maandelijks een stuk minder betalen.   

 

   
   

Veel geldverstrekkers werken nog steeds niet mee aan rentemiddeling of passen aangepaste voorwaarden toe. Let op! Sommige banken rekenen daarnaast ook nog bijkomende kosten of een extra risico –opslag.

 

Rentemiddeling, tussentijds oversluiten of extra aflossen. Het zijn termen die u bekend in de oren klinken, maar waar u wellicht het fijne niet van weet. In alle gevallen gaat het om maatwerk.

Wat ons betreft is dit gelijk ook het goede moment om de lopende hypotheekconstructie nog eens goed tegen het licht te houden. Bent u in staat om op termijn de schuld te dragen en/of in te lossen?

Daarom is het belangrijk om periodiek met uw adviseur aan tafel te gaan, om te bekijken wat de mogelijkheden voor u zijn.

Dus heeft u vragen en/of wil u weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met ons kantoor via 0168-331010 of via email: info@aaz-adviesgroep.nl 

Rentemiddeling, goed idee of uitkijken?

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief