• SW1_5558_klein
  • SW1_5614_klein

Hoeveel geldpotjes heeft u? | AAZ Adviesgroep

Zelfstandigen mét personeel hebben fors meer vermogen dan ZZP’ers, becijferde het CBS: begin 2016 lag het gemiddeld vermogen op € 217.000 euro, tegenover € 101.000 bij ZZP’ers. Bij de ZMP’ers maakt het bedrijfsvermogen daar 43% van uit; bij de ZZP’ers is dat 31%. Ook hebben ZMP’ers het vaakst een hypotheekschuld. Met een doorsneewaarde van € 231.000 euro is deze ook hoger dan die van ZZP’ers. 

Maar hoe zit het met u?

Mooi hoor, al die onderzoeken en die gemiddelden. We krijgen ook steeds meer soorten ondernemers, zo lijkt het. In de praktijk kan het betekenen dat de één alles heeft en de anders niets. Wat is uw schuldpositie en hoe wilt u die wegwerken? En waar zit uw vermogen in? Het vermogen zit bij de meeste mensen in hun woning en bij ondernemers ook nog eens in hun bedrijf, zo blijkt uit het onderzoek.

Te eenzijdig

Het ‘wegwerken’ van schulden is altijd een goede gedachte. Ook bouwen aan uw onderneming is een geweldig uitgangspunt. De grote vraag is alleen: gaat u het papieren vermogen in de toekomst ook werkelijk verzilveren? Nog niet zo lang geleden dacht heel Nederland dat het met de woningmarkt nooit meer goed kwam en een onderneming blijkt in de praktijk bij verkoop meestal minder waard. Wat betekent dit voor uw toekomst? Waar gaat u van leven als u straks stopt? Op uw 68ste, toch?

In oma’s tijd

Onze oma’s deden het al! Vroeger kregen de mensen hun loon aan het eind van de week contact in hun loonzakje. Als opa dan zijn geld afgaf, werd het door haar verdeeld over de verschillende potjes. Kent u ze nog, al die geldkistjes? Bij ons staan ze overal op kantoor. In alle soorten en maten. In alle spreekkamers. Niet alleen als herinnering aan andere tijden en aan oma en opa, maar vooral ook om mensen te laten beseffen wat het allerbelangrijkste is op financieel gebied. Wat mij betreft de basis, het fundament voor het bouwen aan een goede toekomst:

Spreid uw risico’s, bouw aan meerdere geldpotjes, budgetteer en zorg dat u altijd bij uw geld kan.

En o ja, u moet het wél even zelf doen natuurlijk! Net als met zoveel andere dingen klinkt het zó gemakkelijk. We nemen ons voor het doen, maar het komt er gewoon niet van. Van uitstel komt afstel. En voor u het weet, is er weer een jaar voorbij. Die 10 jaar zijn zo voorbij!

Hulp nodig?

Hier komen wij om de hoek kijken. Als Financial Life Planners staan we dicht bij onze klanten en worden we dagelijks betrokken bij het zoeken naar een oplossing voor dit soort vraagstukken. Altijd weer blijkt het een traject van de lange adem te zijn. Werken aan de toekomst doet u er niet even bij. Daar heeft niemand een ‘productje’ voor op de plank liggen.

Alleen met consequent coachen en bijsturen houdt u de juiste focus en behaalt u uw doelen. Wat die doelen ook zijn. Lijkt het u wat en wilt u hier eens een keer over praten bij een bak koffie? We nodigen u uit voor een kennismaking en wachten op uw belletje.

Hoeveel potjes heeft u?

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief