• Onafhankelijke financiële coach | AAZ Adviesgroep
  • Pensioen | AAZ Adviesgroep
  • SW1_5619_klein
  • pensioen 2

Hogere hypotheekrente, wat doet dat met de huizenmarkt? Wij wijzen u de weg.

De hypotheekrente is in relatief korte tijd flink omhoog gegaan en zal naar verwachting nog verder gaan stijgen. De ECB gaat op korte termijn de rente verhogen, dus het eind is nog niet in zicht. Saillant detail… Vorige week is er in de media aandacht geweest voor de positie die de banken nu innemen. Maken ze misbruik van de situatie? Gemiddeld ligt de hypotheekrente op dit moment 0,9% hoger dan we zouden mogen verwachten! De zakken worden gevuld en de overheid laat dit maar gewoon gebeuren. Ongelofelijk, maar waar! Los van dit alles is de vraag: wat betekent dit voor de huizenprijzen? Gaan die, zoals je zou verwachten, daardoor omlaag?

Daar leek het begin dit jaar wel op. Makelaarsvereniging NVM constateerde toen dat huizen gemiddeld minder opleverden dan in de laatste twee kwartalen van 2021. Ten opzichte van een jaar eerder waren huizen nog wel duurder, maar niet zo extreem als daarvoor.

Oververhitting neemt af

Inmiddels zijn ook de cijfers over het tweede kwartaal van 2022 bekend. Daaruit blijkt dat de huizenprijzen toch weer stijgen. In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden zien we een stijging van 10%. Eind juni was de gemiddelde huizenprijs daarmee ongeveer net zo hoog als in het derde kwartaal van 2021.

Minder oververhitting

Ook staan er vandaag de dag meer huizen te koop. Op basis hiervan concludeert de NVM voorzichtig dat de oververhitting op de woningmarkt afneemt. Maar dat betekent nog lang niet dat de markt is afgekoeld. Zo is er bij vier op de vijf te koop staande huizen in het tweede kwartaal meer geboden dan de vraagprijs. Volgens de NVM werd er gemiddeld met 7,5% overboden, wat voor een woning van € 450.000 zou neerkomen op een extra bedrag van € 33.750.

Gezonde markt?

Er staan nu zo’n 25.000 huizen te koop en er zijn ongeveer 12.500 potentiële kopers. In eerste instantie lijkt dat goed nieuws, maar in de praktijk valt dat tegen. Want waar staan die huizen? Zijn ze groot of klein? Gaat het om een appartement of een eengezinswoning? Om je een idee te geven: voor een gezonde markt moeten er volgens de NVM tussen de vijf en de tien keuzemogelijkheden zijn per koper. Nu zijn dat er slechts twee.

Nieuwbouw

Dat tekort wordt ook niet opgevangen door nieuwbouw. Door de hoge kosten van grond en bouwmaterialen zijn nieuwe huizen voor veel kopers te duur. Daarnaast zorgt het beleid van minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor onzekerheid bij investeerders, zegt de NVM. Die zijn daarom huiverig om bouwprojecten te financieren, waardoor het tekort aan huizen niet snel opgelost zal zijn.

Goed nieuws

Ondanks de zorgen is er gelukkig ook goed nieuws. Want uiteindelijk hebben 36.000 mensen in het tweede kwartaal een woning gekocht. Dat zijn er zo’n 7.000 meer dan in het eerste kwartaal. Hoop doet leven, zullen we maar zeggen.

Daarnaast biedt een hogere rente weer perspectief voor mensen die hun hypotheek eerder niet konden omzetten in verband met de gigantische boeterentes. Juist hier liggen weer kansen te over. En vergeet niet: rente is maar één van de variabelen in het geheel.

Werk aan de winkel

Op zoek naar een verfrissende blik en een andere aanpak van uw hypotheek? Wij wijzen u de weg. Bij AAZ Adviesgroep kiezen we voor een integrale aanpak. Als Financial Life Planners kijken wij altijd naar het totaalplaatje en geven we u een persoonlijk advies op maat, altijd met de focus op de langere termijn.

Heeft u interesse in een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs? Bel of mail ons gerust om een afspraak te maken bij ons op kantoor in Zevenbergen. Lees ook eens onze blog over de eigen woning in crisistijd, of één van onze andere blogartikelen.

Hogere hypotheekrente, wat doet dat met de huizenmarkt? Wij wijzen u de weg.

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief